xhamia Selimije (1574), edrene

Edrene (turqisht: [Ediɾne]), është një qytet në Turqi.

Ndodhet në provincën veriperëndimore të Edrenesë, në rajonin e Trakisë Lindore, afër kufijve të Turqisë me Greqinë dhe Bullgarinë.

Edreneja një kohë shërbeu si kryeqyteti i tretë i Shtetit Osman nga 1369 në 1453, përpara se Stambolli të bëhej kryeqyteti i katërt dhe i fundit

Në fotografi shihet Xhamia Selimije, e ndërtuar gjatë periudhës së Sulltan Selimit të II-të (1568-1574).

Arkitekt i kësaj xhamie ka qenë Mimar Sinani i njohur. Mimar Sinani apo Arkitekt Sinani lindi më 29 maj 1489 në afersi të Kajserit në kohën e Shtetit Osmanin dhe ndërroi jetë më 17 korrik 1588 në Stamboll.

Përgatiti dhe fotografoi: Lutfi Muaremi