Bernard Sho: Sipas mendimit tim, Muhammedi duhet emërtuar shpëtimtar i njerëzimit

Shkruan: Edhem Serkavi

Më 2 Nëntor të vitit 1950 vdiq shkrimtari, eseisti, satiriku, kritiku teatror dhe muzikant, Bernard Sho, i cili, i mahnitur me personalitetin e të Dërguarit të Allahut, salAllahu alejhi ue sel-lem, ka thënë: “Unë e studiova atë njeri të jashtëzakonshëm dhe sipas mendimit tim, Muhammedi do të duhej të ishte emërtuar shpëtimtar i njerëzimit.”

Ishte mik i kryeministrit anglez Vinston Çërçill dhe nga jeta e tyre është shënuar një ndodhi në të cilën erdhi në pah sensi i tij i lartë për humor. Gjegjësisht, Bernard Sho ishte shumë i hollë, ndërsa Çërçill ishte mbipeshë, kështu që një ditë Çërçilli i thotë Bernardit: “Kushdo që të të sheh do të mendojë se në Angli zotëron uria”.

Bernardi ia kthen: “Ndërsa çdokush që do të sheh ty, do të mendoj se ti je arsyeja e asaj urie.”

Bernard Sho la pas vetes shumë mendime dhe thënie të bukura, në vijim janë disa prej tyre:

  • Nëse njerëzit do të flisnin vetëm për ato gjëra që i kanë kuptuar, heshtja do të arrinte një kufi të paparë.
  • Më së tepërmi gënjejnë njerëzit që flasin për veten e tyre;
  • Makina e zbrazët bën më shumë zhurmë sesa makina e mbushur;
  • Gratë inteligjente nuk marrin pjesë në pushtet, por përkundrazi pushtetin dhe qeverisjen ua lënë burrave për sa kohë që në mënyrë sovrane qeverisin me burrat;
  • Kurrë mos bëni ndeshje trup me trup me derrat, sepse të dy do të bëheni pis, ndërsa kjo derrave iu pëlqen;
  • Nëse budallenjtë lexojnë shumë libra me budallaqe, ata shndërrohen në persona shumë të rrezikshëm dhe me vetëbesim, ndërsa këtu qëndron fatkeqësia;
  • Lakmia për para është burimi i çdo të keqe;
  • Jini gjithmonë të pastër, sepse ju jeni dritarja përmes së cilës e shihni botën.

Përktheu: Lutfi Muaremi