Mos gjyko në shikim TË parë

Plakut 70 vjeçar i cili tërë jetën ishte marrë me blegtori, përkitazi rruajtjen e dhenëve, shteti kishte vendosur t’i ndihmojë me një pension i cili do të ishte e mjaftueshme për mbijetesë.

Në pyetjen e gazetares që t’i përshkruaj një rast të vetëm të cilin nuk do ta harroj kurrë dhe i cili i ka mbetur në kujtim të përhershëm.

Plaku ia filloi tregimit: “Kur isha afërsisht 20 vjeçar, duke ecur nëpër mal gjeta një qen të cilin e përvetsova. Me kalimin e kohës komshitë më thonin që i ngjanë ujkut dhe duhet ta largojë. Por unë isha i ri dhe u lidha tej mase me atë krijesë dhe ishim të pandarë.

Ashtu kalonin vitet…

Një ditë deri sa unë kisha ra të flejë disi në ëndërr me vinte një zhurmë, ulurimë… dhe pasi që erdha në vete gjithçka ishte qetësuar, dola nga dhoma dhe hasa një pamje rrënqethëse, qeni (ujk) rrinte ulur aty pranë krejtësisht në gjak dhe përplotë dele të therrura aty pranë… Unë pa menduar shumë hyra brenda, mora pushkën dhe e vrava…

Pasi flluam të pastrojmë vendin, në mesin e deleve vërejta edhe tre ujq të mbytur dhe në ato çaste kuptova gabimin e bërë!”

MORALI
Mos gjyko në shikim të parë dhe asnjëherë mos i vlerëso njerëzit në shikim të parë. me siguri që në jetë shpeshherë do të hasish njerëz të cilët para syve tuaj paraqiten si engjëj, ndërsa nuk guxon t’ua kthesh shpinën dhe anasjelltas.

Shoku më i mirë është ai që nuk ju braktisë kurrë, gjendet gjithmonë pran jush kur jeni në nevojë dhe ju shoqëron në vështirësi.

Përshtati: Lutfi Muaremi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s