Zyrtarët izraelit frikësohen se Es-Sisi nuk do ta mbijetoj mandatin e tij

Zyrtarët izraelit privatisht të brengosur se qeveria e kryetarit egjiptas Abdelfettah Es-Sisit është në rrezik të bie.

Ish ligjvënësi amerikan ka thënë për Bloomberg News se zyrtarët e qeverisë izraelite dyshojnë në aftësinë e Es-Sisit të fitoj rriten e numrit gjithë e më të madh të militantëve që janë të lidhur me Shtetin Islamik në gadishullin arabik dhe të cilët paraqesin kërcënim destabilizues për qeverinë e tij.

“Kaluam ca kohë me njerëz zë sigurimit nacional izraelit”, thotë Grag Craig, ish zyrtarë i administratës së Obamës dhe bashkëkryesuesit të grupit operativ për politikën e Egjiptit në Institutin për politikën e Lindjes së Afërme, në Uashington.

“Njëri nga njerëzit më të zgjuar që kam njohur ndonjë herë, në bazë zë kapaciteteve analitike, flet rreth preferencave egjiptase që të gjitha gjërat t’i bëjnë gabimisht kur janë në pyetje kryengritësit. Nëse keni do të kishim një listë çfarë nuk duhet bërë, ushtria egjiptase do ta bënte çdonjërën prej tyre, shtoi ai.

Bashkëkryesuesi i tij Vin Webe, ish kryetari i Republikanëve në Kongres, fjalë për fjale tha që shumica e izraelitëve besojnë që ai nuk do ta mbijetojë mandatin e tij.

“Es-Sisi vazhdimisht kërcënohet me vdekje”, tha Weberi për Bloomberg. “Shumë njerëz nuk janë të sigurt ku e kalon ai natën. Dhe besoj se në kokat e izraelitëve ekziston një pikëpyetje e madhe nëse do të ketë sukses qeveria e tij.”

Es-Sisin Izraeli e konsideronte si një bashkëpunëtor më të besueshëm që nga aviti 1974, kur erdhi deri te marrëveshja paqësore ndërmjet këtyre dy shteteve.

Armiqësia e Es-Sisit kundër Vëllezërve Muslimanë, të cilët kanë lidhje historike me Hamasin, solli deri te bashkimi i interesave të dy shteteve, ku Egjipti ka ndihmuar në shkatërrimin e tuneleve që lidhin gadishullin Sina me Rripin e Gazzës.

Burimi: Islambosna.ba
Përktheu: Lutfi Muaremi